INSTITUT SANT JUST

Seguiu-nos a la nova web
ESO - 8 al 20 de març de 2023
Calendari
Oferta definitiva de places
Si heu comprovat que el/la vostre/a fill/a està assignat/da al centre, heu de venir en horari de 9 a 12h a recollir el sobre de matrícula, per tal de tramitar-la del 20 al 28 de juny en el citat horari.
Batxillerat – 19 al 25 d’abril de 2023
Sol·licitud: enllaç
Núm. sorteig: 6.666
(alumnat actual de 1r, 2n i 3r d'ESO)
-
Heu d’emplenar un formulari per confirmar la plaça del curs vinent del vostre fill o filla. En el mateix formulari hi ha el núm. de compte on fer l’ingrés o transferència de la quota de material didàctic (80€), que s’haurà d’efectuar abans del 30 de juny de 2023.
-
La confirmació només l’ha de fer l’alumnat que cursa actualment 1r, 2n i 3r d’ESO. Els alumnes de 4t i Batxillerat hauran de formalitzar la preinscripció/matrícula, si escau, en les dates que informarem més endavant.
-
L'enllaç del formulari és el següent:
https://forms.gle/kEQ5ycwdKrLB1zjQ8

ON SOM
Passeig de la Muntanya, 19
08960 Sant Just Desvern
Tel: 933715050
E-mail: a8033985@xtec.cat
Horari atenció Secretaria Acadèmica:
de dilluns a divendres de 9 a 12h.
E-mail: iessantjust@xtec.cat
Correu AMPA
MATES 23
Des del departament de matemàtiques del nostre institut treballem per tal d’oferir al nostre alumnat, no només uns continguts que considerem clau per a la seva formació i creixement, sinó també l’adquisició d’uns processos intrínsecs a la pròpia matemàtica que els ajudarà cada cop més en la presa decisions del seu dia a dia.
Cliqueu aquí per veure més informació
SPECIAL OLYMPICS 2023
El dia 26 d'abril l'alumnat de 1r de Batxillerat va participar a la jornada de treball esportiu amb persones amb discapacitat del centre pilot de l’Ajuntament de
Sant Just, coordinada pels professionals del centre, la Júlia Estévez, i el professor d’EF de l’institut, Francesc Castellví.
Aquí podeu veure algunes fotos de l'activitat.
Aquí podeu veure el vídeo de la jornada Unifica't a Sant Just Desvern dels Special Olympics.
Volem compartir amb tots l'optativa de 1r d'ESO de l'hort del primer quadrimestre. És un recull d'imatges i un petit resum (i també record) de la feina feta al llarg del quadrimestre.
RECAPTE D'ALIMENTS 2022
Estem agraïts/des per la col·laboració per part de la comunitat educativa per la gran aportació feta aquest any. Hem superat amb escreix els objectius proposats. Això ha estat gràcies a un gran treball i esforç, per part de l’alumnat participant arribant a uns 650 aliments.
Alhora volem donar les gràcies a totes les famílies per donar suport als vostres fills i filles en aquesta iniciativa.
Recordeu que la vostra aportació farà feliç a moltes famílies aquest Nadal.
Bones festes! Alumnat de 4rt ESO FOTOS RECAPTE INS SANT JUST I BOTIGUES
No Som uns pringats ni Cavalcarem tota la nit, de moment!
Aquest desembre ens han vingut a visitar l’Empar Fernández, autora del llibre Som uns pringats, llegit a 1r d’ESO, i la Carlota Gurt , autora del llibre Cavalcarem tota la nit, lectura de 1r de Batxillerat.
Hem pogut conèixer i conversar amb les escriptores, que ens han il·lustrat sobre el procés d’escriure i de creació de les seves novel·les. Ha estat tot un privilegi compartir aquesta estona amb elles. Aquí teniu algunes fotos
Moltes gràcies, Empar! Moltes gràcies, Carlota!
Us compartim el treball fet per els alumnes de l'Optativa de Ciència al Nostre Entorn de 3r ESO 2022-23 simulant el Sistema Solar amb el programa de Matemàtiques anomenat Geogebra
EL TEI TORNA EN PLENA FORMA AL NOSTRE INSTITUT
Ens fa molt il·lusió recuperar el TEI amb tota la força i energia renovades.
Al nostre institut fem que cada any el programa Tutoria Entre Iguals tingui un fil temàtic relacionat amb la vida saludable, la cura del planeta i valors com la tolerància, el respecte i la convivència, entre altres. Aquest curs 2022-2023 ens hem centrat en la importància de moure’s i fer esport per tenir una vida saludable, per això el lema és: «Mou-TEI, sempre hi guanyem!».
Les noies i nois de tercer estan contents de participar-hi, sobretot tenint en compte que quan feien 1r ESO van veure com la Covid va interrompre l’aplicació del programa, cosa que enguany no passarà... o això esperem!
Us presentem un vídeo que conté les activitats dutes a terme durant el primer trimestre que inclou la presentació de parelles TEI, l’activitat esportiva i l’inici de la confecció del mural que podreu veure al vestíbul de l’edifici nou a partir del mes de febrer.
Abans, però, volem recordar-vos que el programa TEI és un projecte integrat dins del Pla d’Acció Tutorial (PAT) de l’institut de Sant Just Desvern en el qual l’alumnat de 3r d’ESO fan de tutors i tutores emocionals i de convivència de l’alumnat de 1r d’ESO, que acaben d’arribar al centre. Pretén ser una estratègia preventiva de participació i intervenció en la convivència delcentre, contra els possibles casos d’assetjament escolar.
Per acabar, l’equip TEI us desitja un bon Nadal i un millor any nou.
Equip TEI Elisa Arias Carles Quesada Francesc Castellví Montse Horta
25 de NOVEMBRE: DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
L’institut ha participat en l’acte institucional del Dia Contra la violència de Gènere, organitzat per l’Ajuntament de Sant Just, tot llegint unes lectures en veu alta, a càrrec de l’alumnat de 2n de Batxillerat.
Vera, Ona, Ariadna, Marina, Blanca, Aleix, moltes gràcies! Estem molt orgullosos de vosaltres!
PARTICIPACIÓ AL PROGRAMA SWI DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA
L’alumnat de 2n de batxillerat de l’optativa de biologia ha participat aquest mes de novembre al programa SWI de la UB.
Aquest programa te els següents objectius:
1) Motivar l’interès i la vocació de l’alumnat de secundària pels estudis STEM.
2) La divulgació de la problemàtica envers la resistència als agents antimicrobians,especialment als antibiòtics.
3) La conscienciació sobre la necessitat de descobrir nous fàrmacs antimicrobians amb l’aprenentatge pràctic en la cerca de nous antibiòtics.
Aquest programa empra la metodologia d’aprenentatge-servei (ApS)
Us deixem aquí un recull de les millors imatges
JORNADES DE LA CIÈNCIA CURS 2022-23
Aquí us podeu descarregar el programa detallat de la setmana de la ciència 2022-23 (de l'11 al 24 de novembre)
ACTIVITATS "MES DE LA SALUT" CURS 2022-23
Com cada, curs al llarg del mes de novembre, comencen al nostre centre el projecte “MES DE LA SALUT”.
Aquest projecte es troba dins del Pla Local de Salut 2021-2024 i es realitza gràcies a l’ajuda i subvenció de l’Ajuntament del nostre municipi.
A partir del mes de novembre i endavant tot l'alumnat de l'Institut anirà tenint unes xerrades i/o tallers relacionats amb els diferents àmbits de la salut.
Aquest és el programa més detallat:
PRIMER D’ESO
«Tallers d’Educació menstrual» (Ajuntament de Sant Just, Banc Farmacéutic) 19 de desembre
«Tabac i altres fums de colors» (VIBRA. Servei de prevenció d’addiccions de Cornellà) 21 i 23 de març
«Pantalles i xarxes socials» (Diputació de Barcelona. Nascor) 7 i 8 de novembre
SEGON D’ESO
«Taller de sexualitat i afectivitat» (Diputació de Barcelona. IESP) 22-23 de novembre
«Alcohol: beuratges i rituals» (VIBRA. Servei de prevenció d’addiccions de Cornellà) 16 de gener
TERCER D’ESO
"Menja bé, et sentiràs bé” (Nutricionista ABS Sant Just Desvern) Pendent de programar
"Cànnabis: del mite a la realitat”. (VIBRA. Servei de prevenció d’addiccions de Cornellà) 21 i 22 de novembre
QUART D’ESO
"No et distorsionis! L'autoestima a les xarxes socials” (Diputació de Barcelona. Quantum Psicologia) 3 i 4 de novembre
“Sexualitat i riscos derivats” (Diputació de Barcelona. IESP) 16 de desembre
“Enquesta d’hàbits saludables” (Ajuntament de Sant Just Desvern- Diputació de Barcelona) 9 de novembre
PRIMER DE BATXILLERAT
“Los armarios para los abrigos” (Cooperativa Candela) 2 i 4 de novembre
SEGON DE BATXILLERAT
“Gestió de les emocions” (Ajuntament de Sant Just . BS Psicologia comunitària) Pendent de determinar
FINALISTES DE LA 9A EDICIÓ DEL CONCURS STUDENT AWARDS 2022 4t INFORMÀTICA (TIC)
Aquest curs 2021-2022 la Nayely Martínez i la Lidia López de 4t d’ESO han estat una de les vint finalistes de tota Catalunya de la novena edició del concurs Student Awards 2022.
Si voleu saber més sobre l'aplicació que han creat i han dissenyat la Nayely i la Lidia només heu de clicar al següent enllaç per accedir al seu estand de la fira virtual i poder fer una passejada i veure en detall tot el que han fet https://studentawards.mschools.com/ , abans us recomanem veure el vídeo on us expliquem com accedir-hi per visitar i veure el seu estand.
Per acabar, us convidem a tots i totes a assistir de manera virtual a la cerimònia de la gala final que tindrà lloc el divendres vinent 17 de juny a les 11:30 clicant al següent enllaç https://studentawards.mschools.com/areas/auditori
En nom de tot l'Institut Sant Just us desitgem molta sort!
Enhorabona per la bona feina!
Vídeo inserit: https://youtu.be/xntElvkqLHI
SORTIDA AL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA
HISTÒRIA DE L’ART, 2n BATXILLERAT (curs 2021-22)
El dimecres 6 d’abril, els alumnes d’Història de l’Art de 2n de Batxillerat van fer una visita guiada a la secció d’Art Contemporani del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Ha estat una manera diferent de revisar les obres, estils i artistes que han estat treballant durant el segon quadrimestre a classe. Durant la visita, de gairebé una hora i mitja, vam poder gaudir de les explicacions de la guia del Museu que ens va acompanyar durant el recorregut. Vam contemplar diferents obres de mestres de la segona meitat del segle XIX com Marià Fortuny, Masriera, Ramón Casas, etc. Vam gaudir de diferents obres modernistes i noucentistes: peces de mobiliari de Josep Maria Jujol, ... Ens vam impressionar amb les escultures simbolistes de Miquel Blay o de Josep Llimona. Finalment, vam poder contemplar l’evolució de les avantguardes amb obres de Gargallo, Juli González, Picasso, entre d’altres. Ha estat una experiència diferent que ens ha permetre gaudir, en viu i en directe, de l’Art en majúscules. Se’ns ha quedat curta la visita!
A continuació us deixem algunes fotografies de la sortida.

Quatre alumnes de 1r d’ESO es classifiquen per a la segona fase del Fem Matemàtiques
Felicitem al Lucas, la Neus, la Raquel i la Bea, alumnes de 1r d’ESO, que el passat dissabte 26 de març van participar a la 2a Fase del concurs de resolució de problemes Fem Matemàtiques, organitzat per ABEAM i FEEMCAT, i que va tenir lloc a la FME (Facultat de Matemàtiques i Estadística) de la UPC.
Per a més informació https://fm.feemcat.org/
Moltes felicitats!

Us compartim el treball fet per els alumnes de l'Optativa de Tecnologia del curs 2021-2022.
II EDICIÓ CONCURS FOTOMUNTATGE ARTÍSTIC 4t INFORMÀTICA (TIC)
Aquest mes de febrer el Departament de Tecnologia va celebrar amb tot l'alumnat de 4t d’ESO de l’optativa d'informàtica, TIC, la segona edició del CONCURS FOTOMUNTATGE ARTÍSTIC, amb l'objectiu de consolidar els aprenentatge assolits en la manipulació de fotografies; fent servir capes, filtres, clonacions, muntatge de dues imatges retallant una part d'una, etc.
El mateix alumnat TIC de 4t d'ESO ha fet les votacions entre tots els fotomuntatges que ells havien fet i han escollit les tres millors creacions, tenint en compte aspectes tècnics, estètics i creatius.
Els tres guanyadors han rebut un diploma i les seves creacions es poden veure al vestíbul del centre, a les aules d'informàtica i són:
· 1r PREMI per Mauro Salinas Pajarón "El princep Don Carlos" de l'autor "Alonso Sánchez Coello".
· 2n PREMI per Pol Barranquero López "Autoretrat" de l'autora "Frida Khalo"
· 3r PREMI per Nayeli Martínez Lazarte "La creació d’Adan" de l’autor Miquel Àngel.
Enhorabona per la bona feina!
Seguidament us deixem un vídeo on trobareu les creacions guanyadores i les obres finalistes més rellevants:
VISITA A LA PLANTA DE TRIATGE DE GAVÀ-VILADECANS
El passat dijous 18 i divendres 19 de novembre del 2021, els alumnes de 4t d’ESO han visitat la Planta de selecció d’envasos de Gavà – Viladecans. Aquesta sortida ha estat organitzada dins de la Setmana de la Ciència i en relació al Projecte d’Aprenentatge i Servei Comunitari. El seu objectiu era que els alumnes poguessin veure de primera mà com es fa el triatge i la selecció d’envasos lleugers dels contenidor groc. Els separa per tipus de material i així els prepara perquè altres empreses els puguin reciclar.
L’activitat ha constat de dues parts:
. Una visita guiada amb una introducció per contextualitzar la planta dins el sistema metropolità de gestió de residus i a continuació un recorregut en grups de 15 alumnes per la planta per veure de primera mà els processos que s'hi duen a terme.
. Un taller sobre el malbaratament alimentari: han treballat conceptes com l’ajust de les racions dels àpats, caducitat, data de consum preferent, conservació, etiquetatge, i contaminació dels aliments, així com d’altres qüestions de seguretat alimentària.
L’alumnat ha pogut descobrir que malbaratar aliments té efectes en les nostres vides i en el planeta. S’han conscienciat de la gran quantitat de residus que es generen a l'àrea metropolitana de Barcelona i la seva problemàtica. Han rebut consells per practicar hàbits encaminats a la prevenció de residus (reducció i reutilització) i a un consum responsable.
Àlbum de fotos
SORTIDA A LA COLONIA VIDAL
Els passats dimecres 13 i divendres 15 d’octubre, els alumnes de 4t d’ESO van visitar la Colònia Vidal, al municipi del Puig-reig (Berguedà). Ha estat una manera diferent de treballar la Revolució Industrial i d’aprendre com es treballava i com es vivia fa 120 anys a Catalunya. Els alumnes van poder gaudir de les explicacions dels professionals del Museu de la Colònia que els acompanyaven durant un recorregut de, gairebé, dues hores i mitja. Van visitar les instal·lacions de la fàbrica, aprendre tot el procés del filat i del teixit, sentir el soroll d’un teler mecànic en funcionament i veure les dimensions d’una veritable màquina de vapor. A més a més, van veure com eren els habitatges a la colònia, l’escola, el teatre, i altres serveis i botigues. Una experiència diferent sobre la Revolució Industrial en un museu a l’aire lliure.
A continuació us deixem algunes fotografies de la sortida.
TECNOLOGIA 4t ESO
Des del departament de Tecnologia de l'Institut de Sant Just volem compartir amb tota la comunitat educativa els treballs presentats aquest any curs 2020-21 per grup d'alumnes que han optat per fer Tecnologia a 4t ESO. Projectes molt creatius i divertits que esperem que us agradin.
AQUÍ teniu una presentació en PDF
CONCURS DE DIBUIX SANT JORDI 2021 “SANT JORDIL Juvenil 21gr”
Què era Sant Jordil i per a què servia: era un concurs de dibuix en què SANT JORDI era una persona o col·lectiu que combatia la Covid-19 (el DRAC) i la PRINCESA era la Humanitat.
Es podien presentar tots els alumnes de l'institut i els guanyadors han sigut:
1er PREMI: Paula Peñalver Garcia, de 1r D d’ESO
ACCÈSITS: Aitana Garcia Romero, 3r C d’ESO i Abril Camps Navarro, de 1r D d’ESO
Proves Cangur 2022
El passat 17 de març es van celebrar les proves Cangur 2022.
Des del centre promovem la participació en aquestes proves, que tenen un format de concurs individual, i l’objectiu de les quals és que l’alumnat participi i dediqui una estona a la resolució dels reptes plantejats i en gaudeixi.
Els problemes es basen més en el raonament i l’enginy que en coneixements matemàtics específics. Podeu trobar més informació de les proves i els enunciats dels problemes dels anys anteriors al web http://cangur.org/
Del nostre centre es van presentar 94 alumnes. Estem molt satisfets d’aquesta participació tan alta.
Molta sort a tots i a totes!

Proves Cangur 2021
El passat mes de març es van celebrar les proves Cangur 2021. Hi van participar més de 90.000 nois i noies de tota Catalunya. Al nostre centre van realizar la prova 101 alumnes. Estem molt satisfets d’aquesta elevada participació i dels bons resultats obtinguts pel nostre alumnat.
Volem destacar els magnífics resultats aconseguits per 11 nois i noies del centre que estan dins del 5% amb millor puntuació de cada nivel:
1r ESO: Pablo Llimones Buenacasa (3,96%), Maria Montobbio Canosa (0,99%), Èric Rubio Miragaya (1,09%), Marçal Saura Díaz (2,07%) i Neo Torrents Martínez (3,69%).
3r ESO: Edgar Rubio Navarro (0,80%).
4t ESO: Martina Camprubí Vara (1,33%), Xavier Martín Agustí (3,98%), Aleix Martínez Gómez (2,54%), Martina Sierra Clemares (3,18%).
2n BTX: Pau Ametller López (2,58%).
Enhorabona a tots i a totes!
Podeu trobar més informació a https://www.cangur.org/
Sant Jordi ’21
Un altre any, la pandèmia ha estat la responsable d’impedir de celebrar aquesta Diada tan nostra com ens hauria agradat, però malgrat tot hem realitzat activitats en els diferents grups de l’ESO:
-
A 1r i 2n d’ESO, hem penjat banderoles sobre llibres de lectura i els seus personatges pels passadissos, com si fos una festa major.
-
A 3r d’ESO, hem creat figures retòriques sobre la Diada de Sant Jordi.
-
A 4t d’ESO, hem commemorat l’any Josep Carner.
I en gairebé tots els cursos hem inventat mots encreuats i sopes de lletres, per tal d’exercitar la nostra capacitat de creació i de memòria lingüística dels temes treballats fins ara.
Premiats concurs literari
Un any més l’alumnat se les ha enginyat per crear poesies i narracions originals i úniques. Enguany s’han presentat una setantena de treballs. Gràcies, escriptors i escriptores novells, i als poetes i les poetesses, per la vostra participació. I felicitats als premiats i premiades! No deixeu d’escriure mai!
Premiats Concurs Sambori
Aprofitem l’avinentesa per comunicar-vos els alumnes guardonats, de l’edició del curs passat i de la d’enguany, del Premi Sambori Òmnium, demarcació L’Hospitalet-Baix Llobregat. Enhorabona!


CONCURS FOTOMUNTATGE ARTÍSTIC 4t INFORMÀTICA
El passat mes de gener el Departament de Tecnologia va celebrar un concurs amb tot l'alumnat de 4t d’ESO de l’optativa d'informàtica, TIC, amb l'objectiu de consolidar l'aprenentatge assolit en la manipulació de fotografies; fent servir capes, filtres, clonacions, muntatge de dues imatges retallant una part d'una, etc.
El mateix alumnat TIC de 4t d'ESO va fer les votacions entre tots els fotomuntatges que ells havien fet, a fi d’escollir les tres millors creacions, tenint en compte aspectes tècnics, estètics i creatius.
Els tres guanyadors han rebut un diploma i les seves creacions es poden veure al vestíbul del centre, a les aules d'informàtica i són:
· 1r PREMI per Héctor Gregorio Cuéllar : “El cavaller amb la mà al pit" de l’autor El Greco.
· 2n PREMI per Sergi Maroto Lahuerta "La creació d’Adan" de l’autor Miquel Àngel.
· 3r PREMI per Vera Cabrera Arnalte “Anatomy lesson of dr. Willem Van Der Meer“ dels autors: Michiel Jansz. Van Mierevelt i Pieter Van mierevelt.
Enhorabona per la bona feina!
Seguidament us deixem un vídeo on trobareu les creacions guanyadores i les obres finalistes més rellevants.
FESTA DE LES MATEMÀTIQUES!!!
LA MARATÓ DEL MMACA. 12h de divulgació matemàtica!
Aquest any el MMACA (Museu de les matemàtiques de Catalunya) de Cornellà celebra el seu setè aniversari amb 12 hores de divulgació matemàtica: "La marató del MMACA".
Serà el diumenge 7 de febrer de 9 a 21 hores. 12 hores sobre "Matemàtica Recreativa i Divulgativa" que es retransmetrà en directe per Youtube del MMACA amb petites comunicacions o tallers d'uns 30 minuts de durada, oberta a tot el públic.
https://www.youtube.com/mmacaCAT
NO US HO PODEU PERDRE!!!
El passat 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista, alguns alumnes de segon de batxillerat van llegir alguns textos per denunciar aquesta xacra que malauradament encara patim com a societat.

HI HAVIA UNA VEGADA
Des de l'assignatura de Llengua i literatura castellana, els alumnes de 1r d'ESO han participat en un concurs intern de contes. Han guanyat quatre alumnes de 1r d'ESO B amb el conte La muñeca, una història terrorífica ambientada en un institut. El seminari de castellà ha premiat amb un llibre a cadascuna de les guanyadores. Enhorabona!
.jpg)
.jpg)
STEM
El passat divendres 14.2.2020 els alumnes del batxillerat cientificotecnològic han participat d'una sèrie d'activitats STEM (science, technology, engineering, and mathematics) organitzades per l'escola d'enginyers de la UPC de barcelona. Ha estat una altra manera d'aprendre, experimentant en els diversos camps STEM de molt diverses maneres.

MENTORATGE A LES ESCOLES
El passat dia 11 de febrer del 2020 i en motiu del dia internacional de la dona i la nena científiques algunes alumnes del batxillerat científic del nostre institut van protagonitzar un mentoratge científic als alumnes de 5è de les escoles del municipi de St. Just. Va ser una bona experiència per elles i pels alumnes de primària, que van poder descobrir que les dones també fan i han fet ciència i van poder realitzar algun experiment guiat per les voluntàries. Aquí en teniu algunes fotos.
2nESO EXPERIMENTA AMB L'ELECTRICITAT I EL SO
El passat dimecres 26 de febrer el departament de Tecnologia i el de Ciències Experimentals van organitzar una sortida a Cosmocaixa amb tot l'alumnat de 2n d'ESO que va visitar el Museu i va fer dos tallers "Viu l'electricitat!" i "So i acústica":
-
Museu: Els nois i les noies van poder passejar per la sala de l'univers on van poder descobrir el cosmos i la seva evolució des del big-bang fins ara, la megafauna del miocè felins de dents de sabre, girafes, rinoceronts, ossos, hienes, cavalls i tortugues, el bosc inundat, etc.
-
Viu l'electricitat!: Els nois i les noies que, amb el màxim de seguretat, van poder interaccionar amb els electrons, i alguns i algunes van estar sotmesos a un potencial de 70.000 V encenien fluorescents, sentien el vent electroestàtic, se'ls hi posaven els cabells de punta i se sotmetien a una dutxa de partícules carregades que els hi generava pessigolles.
-
So i acústica: A través de diferents experiments fets amb instruments musicals, aparells de mesura i tècniques informàtiques, els noies i les noies van investigar què és el so i com es propaga per diferents medis i quines en són les seves característiques principals, com el volum, la freqüència, el timbre o la ressonància i el van mesurar, .
En aquest enllaç us deixem un vídeo amb tots els experiments que van fer a la sortida:
ELS ALUMNES DE 2nESO VISITEN EL "EL MONESTIR DE PEDRALBES I LA MNAC"
Els passats 28 i 29 de gener els alumnes de segon d’ESO van visitar el monestir de Santa Maria de Pedralbes i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
-
Al monestir vam comprendre com era la vida en clausura en un monestir medieval i van contemplar l'arquitectura i les obres d'art que formen part del seu patrimoni.
-
La visita al MNAC ens va permetre contemplar i entendre el llenguatge simbòlic de l’art romànic i gòtic.
Aquí us deixem un tastet audiovisual de la sortida.
TALLER MINDFULNESS
Els alumnes de 2n d’ESO han experimentat, els mesos de desembre i gener, un petit tastet de què és el Mindfulness, a través de diferents tallers. L’experiència els ha aportat connectar amb la pròpia calma, el silenci, la respiració i el relaxament. Han valorat el comunicar-se com s'han sentit i què han experimentat
Optativa Hort
Els alumnes d'hort del primer quadrimestre van marxar a casa, el passat dia 30.1.2020, amb les bosses plenes de productes obtinguts amb el seu esforç i dedicació.


SETMANA DE LA CIÈNCIA
Arreu de Catalunya s’ha cel.lebrat la 24ena edició de la setmana de la ciència.
Els temes centrals de l’edició d’enguany son, d’una banda i amb motiu de l’any internacional de la taula periòdica , la taula periòdica i, d’altre, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com l’ecóleg Ramón Margalef, l'inventor Narcís Monturiol Margaret Hamilton i Leonardo Da Vinci
El nostre centre hi ha participat fent diferents activitats, de les quals us en mostrem un recull a continuació.












ELS ALUMNES DE 1rESO VISITEN EL "MUSEU MOLÍ PAPERER"
El passat dijous 12 de desembre de 2019 els alumnes de 1r de l'ESO han visitat el Museu Molí paperer de Capellades. Aquesta sortida ha estat organitzada pel Departament de Tecnologia i el seu objectiu és que els alumnes poguessin veure de primera mà com es fabricava de forma artesanal un material tan utilitzat per ells com és el paper.L'activitat ha constat de dues parts:
-
La primera ha estat una visita guiada, en grups de 30 alumnes, pel Museu i les diferents parts de la fàbrica.
-
La segona part ha consistit en un breu taller on els alumnes han pogut fabricar el seu propi paper amb material reciclat, tal com els hi han ensenyat que es feia durant la visita guiada.
Els alumnes han pogut descobrir una indústria centenària del nostre país, en un indret privilegiat, com és Capellades, on es reunien les condicions necessàries, sobretot, per la particular disponibilitat d'aigua i pel desenvolupament d'aquesta indústria.
ACTIVITATS - ACTUALITAT ESCOLAR
Premis APP Mobilitzem la Informàtica
Treballs de síntesi
Sortides
Projecte Connecta
Impulsem la robòtica
1r ESO a Natupark
Aquest dijous 3 d’octubre tots els alumnes de 1r d’ESO, acompanyats per les tutores i els tutors, han anat a Natupark, un bosc tancat a Cerdanyola del Vallès on l’alumnat ha jugat sobre els arbres amb tirolina.
L’objectiu de la sortida és ajudar a cohesionar els grups i guanyar en confiança i superació, a la vegada que es fomenta el respecte per la natura.
Com podeu comprovar en el vídeo següent, s’ho han passat d’allò més bé!
TERCER CURS DE TUTORIA ENTRE IGUALS AL NOSTRE INSTITUT
El projecte TEI està d’aniversari, és el tercer any que el posem en pràctica i el primer en què els alumnes que han estat tutors i tutores ja havien estat tutoritzats i tutoritzades.
Com sabeu, el TEI (Tutoria Entre Iguals) té com a objectius facilitar la integració de l’alumnat de 1r d’ESO, millorar la cohesió en la comunitat educativa i integrar i desenvolupar la Tolerància Zero davant de situacions d’assetjament, en cas de produir-se. Per això, els tutors i les tutores d’aquests cursos i el professorat organitzem un seguit d’activitats per tal de fomentar la interacció entre l’alumnat de 1r i 3r d’ESO que participa en aquest projecte.
De les activitats realitzades en destaquem la jornada ludicoesportiva, subvencionada per l’AMPA, i la festa de cloenda. Totes dues van se un èxit!
Agraïm a l’AMPA de l’institut la seva col·laboració i el seu ajut per ajudar-nos a que el projecte segueixi endavant.
Aquí us mostrem dos vídeos que són un resum del TEI 2018-2019, esperem que us agradin i us desitgem un bon estiu.
ACCÉSIT TREBALL DE RECERCA JAN CASAS.
Tenim el plaer de felicitar el Jan Casas Gendra, alumne de 2n de Batxillerat, que ha obtingut un accésit a la segona edició de la Societat Catalana de Biologia del Treball de Recerca de Batxillerat 2019 a l’acte que es va celebrar el passat dimecres 10 de juliol a l’Auditori de CosmoCaixa, pel seu treball de recerca: “Codificació Neuronal: Programació de comportament de teixit nerviós i sinapsis en xarxes neuronals” Volem fer esment que el TR del Jan ha estat finalista entre quaranta treballs de recerca d’un alt nivell d’excel·lència.
Enhorabona! I et desitgem de tot cor moltes alegries i èxits en la nova etapa universitària que comences el curs vinent al Grau d’Enginyeria biomèdica en la Universitat de Pompeu Fabra!

ACTE DE LLIURAMENT DE DIPLOMES DEL PROJECTE APRENENTATGE I SERVEI COMUNITARI 4t ESO
El dimecres 29 de maig, l'alumnat de 4t d'ESO es va fer al Casal de Joves el Lliurament de Diplomes del Projecte Jovent actiu i solidari de Sant Just . Un Acte de reconeixement públic del compromís dels nois/es en la millora del seu entorn. Per segon any consecutiu hem fet aquesta activitat conjuntament amb l'alumnat del Col·legi Madre Sacramento.
El nois/es van compartir les seves reflexions i les seves experiències. Van participar en aquest acte l'Alcalde en funcions de Sant Just, el Regidor de polítiques educatives en funcions de l’Ajuntament, la Inspectora d'Educació dels Serveis Territorials del Baix Llobregat, Director-a de l'institut Sant Just i Col·legi Madre Sacramento Centres Educatius i professorat i també responsables de les diferents entitats.
Aquí teniu l'àlbum de fotos de la jornada
c%20(3).jpg)
ECOBONAIGUA
Des dels departaments de ciències i de filosofia (cultura/valors) de l'Institut de SANT JUST DESVERN, s'ha posat en marxa una iniciativa en col·laboració amb l'ajuntament i les seves instal·lacions de la Bonaigua, on alumnes de batxillerat i tercer de l'ESO escenifiquen en una piscina, el mar de plàstic que està afectant la fauna marina.
- Aquest és l'enllaç al canal de youtube on podeu visionar els diferents vídeos que es vagin pujant:
https://www.youtube.com/channel/UCFxtHgqJcfG9jm1s568hykA
- Aquest és l'enllaç a Instagram on visionar el material infogràfic creat pels alumnes del centre: https://www.instagram.com/menysplasticsmesvida/
En aquesta carpeta trobareu el material de base: https://photos.app.goo.gl/14FnH1fkky84Fttw9 amb el que us convidem a crear fotos a l'aula amb comentaris, gifs animats o breus vídeos que ens podeu fer arribar a jcanada2@xtec.cat i/o acid5@xtec.cat per tal que nosaltres ho publiquem a través dels canals anteriors.
Podeu escoltar també el podcast de ràdio St. Just, que va retransmetre l'activitat en directe:
http://www.radiodesvern.com/#!/programs/entrevistesradio/radiodesvern_podcast_19312
Cloenda "Sharing to Learn"
Un any més, 10 alumnes de 4t d'ESO del nostre institut han participat en el Projecte Sharing To Learn, juntament amb alumnes de l'American School of Barcelona. Cada dimecres durant tot el curs han anat a les diferents escoles de Sant Just durant una hora a la tarda a fer d'auxiliars de conversa en anglès. Tal com expliquen els nostres alumnes:
" Creiem que el projecte Sharing To Learn és una manera de millorar la llengua anglesa d'una forma lúdica i divertida. A més, el fet de compartir entre grans i petits és el millor d'aquest projecte perque tots aprenem de tots. Nosaltres els ensenyem anglès i ells ens ensenyen a ser millors persones."

Proves Cangur 2019
El passat mes de març es van celebrar les proves Cangur 2019. Hi van participar 93.486 nois i noies de tot Catalunya. Del nostre centre es van presentar 94 alumnes/as. Estem molt satisfets d’aquesta participació tan alta.
Volem destacar el resultat de 9 nois i noies del centre que estan dins del 6% amb millor puntuació de cada nivell:
1r ESO: Jana Fuster (1,58%) , Laura Rogerson (5,69%) i Edgar Rubio (3,23%)
2n ESO: Martina Camprubí (2,94%) , Clara Chanivet (1,43%) i Jaume Clot (0,11%)
3r ESO: Marc Wegbrans (0,21%)
4t ESO: Pau Ametller (4,31%) i Pol Tobella (0,45%)
Enhorabona a tots i a totes!
Podeu trobar més informació a la pàgina www.cangur.org

Clara, a la final del CLVA.
Comença el compte enrere.
La Clara Chanivet Jacas, alumna de 2n d’ESO (D), representarà l’Institut a la final del XV
Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta. El concurs, que arriba a la seva
quinzena edició, parteix d’una primera iniciativa de la Fundació Enciclopèdia Catalana, i
compta avui en dia amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de
Catalunya; i els suports d’Obra Social “la Caixa” i Biblioteques Públiques de Catalunya.
Per arribar fins aquí, la Clara ha hagut de superar —i ho ha fet de manera brillant— la fase de
quarts de final, celebrada el 5 d’abril a l’auditori de l’Institut Joaquim Blume, d’Esplugues; i la
de semifinal, celebrada el 30 d’abril a les instal·lacions del CaixaForum Barcelona, a Montjuïc.
Ara, la final, en què la Clara competirà amb altres sis finalistes de la seva categoria d’arreu del
país, se celebrarà el proper dimarts, 4 de juny, a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya
(TNC). I es preveu que l’acte —des de l’obertura de les portes del vestíbul a les 9.30 h, i fins a la
foto final de grup, després del lliurament dels premis, a les 13.45 h— s’allargui durant tot el
matí.
En aquest acte, la Clara estarà acompanyada per les companyes i els companys de la seva
classe, perquè li puguin manifestar el seu suport.
En aquest sentit, val a dir que el desplaçament fins al Teatre ha estat subvencionat en una part
per la Fundació Enciclopèdia Catalana. I en una altra, per l’Ajuntament de Sant Just Desvern,
en resposta a la demanda de suport de l’Institut i el seu Departament de Llengua i Literatura
Catalanes.
L’expectativa és gran. Fins i tot, al lloc web del Certamen (http://www.lecturaenveualta.cat/)
hi ha una aplicació amb el compte enrere fins al moment de la final. I un enllaç a un xat de
Youtube que permetrà en el seu moment veure tot l’esdeveniment de la final en directe:
https://www.youtube.com/watch?v=-CnoSgBtRJs&feature=youtu.be
Des d’aquí, donem suport a l’esforç i la il·lusió de la Clara i li desitgem el millor. Enhorabona,
Clara!
Departament de Llengua i Literatura Catalanes
Projectes de robòtica Optativa TECNOLOGIA 4t ESO
El Repte final de la matèria consisteix en la construcció d’un robotamb una placa d’Arduino aplicant tots el coneixements treballats durant el curs.
A l'alumnat se li facilita el material electrònic necessari per a realitzar el projecte. Es dedica tot el tercer trimestre per dissenyar, programar i documentar el projecte final.
Aquí teniu els robots


Sant Jordi’19
Malgrat les inclemències del temps, aquest any hem tornat a celebrar la Diada de Sant Jordi a l’institut. Enguany, les paraules han estat les protagonistes de l’acte col·lectiu treballat a les tutories. Amb les paraules, ens expressem, pensem, fem amics, ens respectem, opinem... creem, creem textos de tota mena.
Premis concurs literari
Creem poesies i contes, originals i únics, com la seixantena presentats al concurs literari del centre, dels quals us detallem els premiats. Felicitats novells escriptors i escriptores. I gràcies a tots aquells/es que hi heu participat.
Aprofitem per comunicar-vos la participació de l’institut en el concurs literari Sambori, i en el concurs literari de l’Ajuntament de Sant Just, en el qual han obtingut premis les alumnes següents. Enhorabona!
Després de l’acte inicial i el lliurament de diferents premis dels diferents concursos convocats, l’institut s’ha engalanat amb actuacions musicals, competicions esportives, tallers de circ, de dansa, de kahoot, de cub Rubik, jocs de cucanya, concurs de pastissos, parades de llibres, de roses, d’entrepans... El temps ha impossibilitat la II Cronoescalada a la Penya del Moro.
No hi ha mancat la xerrada literària, aquest any amb la poeta Helga Simón. I hem retransmès el programa de ràdio “Posem-li veu” al “Justa la fusta”. El programa ha comptat amb la col·laboració ja habitual dels centres de primària de Sant Just: l’escola Canigó, l’escola Madre Sacramento, l’escola Montseny i l’escola Montserrat. Els seus alumnes ens van fer un resum de les activitats que també feien o farien durant la Diada. La resta del programa va ser conduït per la Núria Garcia, de Ràdio Desvern amb la participació activa dels alumnes de 3r d’ESO que fan l’optativa de Ràdio. Després de tenir-hi algunes de les premiades en els diferents concursos literaris, el programa va acabar amb la ja tradicional entrevista a l’alcalde de Sant Just, al qual li hem d’agrair la bona predisposició i disponibilitat. Si us vau perdre el programa, en podeu descarregar el podcast aquí: http://www.radiodesvern.com/#!/programs/justalafusta



Sortida al Parc Científic
El passat dimecres 3 d'abril el alumnes de Biologia de 2n de batxillerat van realitzar un taller de fabricació de medicaments al parc científic de Barcelona.
Aqui teniu les imatges
Stratos Project
El nostre alumne de Batxillerat Adrià García, ha desenvolupat un Treball de Recerca que ha traspassat límits, concretament els límits del nostre cel. El seu treball ha sigut elaborar i programar una sonda estratosfèrica que ha arribat a una alçada de 37500 metres.
A una temperatura de 61 graus negatius i amb unes vistes privilegiades del nostra planeta, el seu treball encara que físicament es trobava lluny, ha pogut ser observat per molta gent. Mireu aqui tot el procès.
Felicitats Adrià per aquestes vistes i per el teu treball, que fins i tot ha sortit a les notícies!
Pedals al parc
L’alumnat de 2n d’ ESO realitza la sortida “Pedals al Parc” organitzada i promocionada per AMB, l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta activitat permet descobrir els beneficis i serveis ambientals i socials d'un espai verd urbà mentre es fa ús d'un mitjà de transport sostenible: la bicicleta. L'activitat consta de dues parts. Una es desenvolupa al Parc Ciclista del Llobregat, on els participants aprenen el funcionament bàsic de la bicicleta, com fer-hi petites reparacions i fan un circuit d'habilitats. A continuació, els participants realitzen un itinerari en bicicleta pel parc de la Fontsanta, on es realitzen aturades en diferents llocs d'interès per tractar qüestions relacionades amb la mobilitat sostenible, la salut ambiental, la importància del verd urbà, l'illa de calor, el canvi climàtic, l'aigua, els residus, la biodiversitat, l'agricultura, la història i els canvis en el paisatge
XV CERTAMEN LECTURA EN VEU ALTA
Un any més el nostre Institut ha participat en el XV Certamen de Lectura en Veu Alta en la categoria de Corsaris ( 1r i 2n ESO)
Aquesy any , en aquesta categoria, han participat 387 centres . S´han fet 60 quarts de finals i queden per fer les 7 semifinals.
El divendres 5 d’abril , la Clara Chanivet Jacas de 2n D ESO va representar al centre en la fase de quarts de finals que es va fer a l’INS Joaquim Blume d’Esplugues i va passar a la fase de semifinals que es farà el proper 30 d’abril a Caixa Fórum de Barcelona.
Endavant amb la lectura !
Mare, vull ser enginyera
El propassat dia 20 de març varem assistir amb tots els alumnes de 3r d'ESO del nostre centre a una xerrada impartida per la professora Núria Salan de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb el títol "Mare, vull ser enginyera".
A l'acte, que va tenir lloc a l'Escola Antoni Algueró del nostre municipi, la professora Salan ens va explicar la importància de la dona als estudis d'enginyeria i va animar a les noies a participar en aquestes especialitats.
La professora Salan és coneguda arreu de Catalunya com a promotora de la participació de les dones en les professions tècniques i científiques, també des de la seva posició com a presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, que forma part de l'Institut d'Estudis Catalans.
Maman est chez le coiffeur
Aquesta setmana, l'alumnat de francès de 2n d'ESO hem assistit a la projecció de la pel·lícula canadenca "Maman est chez le coiffeur" ("La mare és a la perruqueria") en versió original subtitulada als Cinemes Girona de Barcelona, organitzada per Cinema per a estudiants.
Hem hagut acostumar l'oïda a l'accent del Québec per gaudir d'aquest drama que explica la història d'Élise, una jove que veu com la seva família es desintegra, durant el que semblava l'estiu més prometedor de la seva vida.
Visita a Carcassonne
Enguany l’alumnat de francès de 3r d’ESO hem fet una sortida al sud de França. Primer, hem conegut la cité de Carcassonne i la història del seu recinte emmurallat, així com l’església de Saint Nazaire, que va ser la catedral de la ciutat fins a l’inici del segle XIX. Hem fet també un joc de nit amb el qual hem explorat una mica més els racons de la cité, tot i que ens han quedat pendents algunes de les pistes, així que haurem de tornar algun dia.
L’endemà, hem visitat el castell de Quéribus, a la localitat de Cucugnan, un dels anomenats “cinc fills de Carcassonne”, castells des d’on es podia avistar l’arribada d’exèrcits enemics i protegir la capital dels atacs dels invasors. Aquest és un dels monuments de la ruta dels càtars, amb magnífiques vistes sobre els Pirineus i que està en procés de restauració.
ACTIVITATS TEI
Us oferim un recull de les activitats del programa Tutoria Entre Iguals (TEI) que han realitzat durant el 1r i 2n trimestre les parelles de tutors i tutores (3r ESO) i tutoritzats i tutoritzades (1r ESO).
Destaquem l’activitat ludicoesportiva del dia 20 de febrer en què l’alumnat va gaudir d’aquesta activitat organitzada pel Consell Esportiu del Baix Llobregat i el nostre institut.
El principal objectiu d’aquesta jornada ha estat millorar la cohesió de les parelles TEI i crear un espai lúdic i participatiu per tal de fomentar la interacció entre l’alumnat de 1r i 3r d’ESO que participa en aquest projecte.
La jornada va ser tot un èxit. Tots i totes vam gaudir d’allò més ballant zumba, estirant de la corda, jugant a bitlles catalanes, fent acroesport, l’activitat “a cegues!!!”...
Visita a la Mediateca de l’Institut Français
El passat 15 de març, l’alumnat de primer d’ESO que fem francès com a segona llengua, vam visitar la mediateca de l’Institut Français, que es troba a Barcelona.
A França, les biblioteques arxiven i presten només llibres, però si hi ha altres tipus de documents, com ara revistes, pel·lícules, CD, còmics, etc. en diuen “médiathèque”. Vam conèixer les diferents seccions i el funcionament de la mediateca, i vam haver de cercar alguns documents concrets amb un joc de pistes per trobar el títol d’un famós llibre de la literatura francesa i universal.
Agraïm l'Institut Français i, sobretot, Montse i Audray l’acollida i les explicacions sobre la mediateca.
Aprofitant que érem a Barcelona, també vam aprofitar per fer fotos i crear un petit diccionari visual amb elements de la ciutat.
EXPOSICIÓ AL CENTRE
Coincidint amb la Setmana de la Dona Treballadora hem tingut al centre una col·lecció de cinc expositors, cedits temporalment per la Universitat Politècnica de Catalunya, on es mostren les biografies de dones que han fet aportacions rellevants en el desenvolupament tecnològic de la nostra societat. Enllaçarem aquesta activitat amb una xerrada el proper dimecres 20 de març per part de la professora de la UPC Núria Salan, amb el títol "Mare, vull ser enginyera" que tindrà lloc a l'escola d'Arts Gràfiques Antoni Algueró.
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
TROBADA D'ATLETISME 1r ESO
El dijous 14 de febrer, l’alumnat de 1r d’ESO va participar en una Trobada ludicoesportiva de Centres d’Educació de Secundària, a l’Estadi Municipal de la Bòbila de Gavà.
L’objectiu principal d’aquesta, és el coneixement i experimentació de l’atletisme en el seu medi; és a dir en una instal·lació esportiva preparada per la pràctica de totes les disciplines d’aquest esport alhora que la convivència amb nois i noies d’altres centres de la Comarca.
La bonança del temps ens va acompanyar, això va fer que la jornada fos un èxit.
Mireu l'album de fotos
L’INSTITUT DE SANT JUST PRIMER CLASSIFICAT EN LES OLIMPIADES DE GEOLOGIA A LA DELEGACIÓ DE BARCELONA CIUTAT (FACULTAT DE CIENCIES DE LA TERRA DE LA UB)
El passat 8 de març es van celebrar les “Olimpíades de Geologia de Catalunya”, amb diferents seus repartides pel nostre territori.
L’institut de Sant Just s’hi va presentar amb un grup d’alumnes de la matèria de Geologia de segon de batxillerat: Edgar Engola Ferreira, Mariona Jané, Mario Miranda i Emma Sánchez i Elena Bisbal, professora de ciències de la terra i medi ambient.
El centre ha obtingut el primer lloc en la delegació de Barcelona, classificant-se per la fase nacional a Càceres. L’alumne guanyador ha estar l’Edgar.
Des de l’institut volem agrair l’esforç realitzat pels alumnes, i volem promoure aquests tipus d’activitats, enriquidores per tots nosaltres.
FELICITATS A TOTS I A TOTES!! FELICITATS EDGAR!!





HOMENATGE A UNA PERSONA QUE ROMANDRÀ SEMPRE EN LA HISTÒRIA DE L’INSTITUT
El dia 28 de desembre de 2018 ens va arribar a tots els alumnes de l’institut IES Sant Just Desvern una tràgica notícia. El nostre estimat Francis ens havia deixat i no temporalment, sinó per sempre. Una notícia que ningú esperava.
Han estat molts anys com a conserge al nostre institut, anys de feina, dedicació, companyia i bons moments amb tot l’equip que conforma aquest institut.
Amb els alumnes tenia una molt bona relació. Si tenies un mal dia, ell te l’arreglava dient qualsevol cosa per fer-te riure; tenies alguna vegada algun problema i ell sempre apareixia per fer el possible per ajudar-te o solucionar-ho; també podies anar a fer fotocòpies i mentrestant mantenir una conversa agradable; petites coses que el feien molt gran!
En Francis tenia un paper molt important a l’institut i era una gran persona per a tothom que havia passat pel centre. Per això no mereixia menys que un homenatge.
El dia 25 de gener de 2019 a les dotze, tal com s’havia planejat, tot l’institut ens vam reunir al pati del centre. Hi havia un petit escenari, amb una fotografia d’en Francis, un micròfon i un piano per poder acompanyar tots el textos que s’anaven a llegir i crear un ambient tranquil i de pau. Van ser-hi convidats els seus familiars més propers: la mare, el pare i el germà.
Quan ja era l’hora de l’esdeveniment, els alumnes vam anar baixant per ordre de cursos al pati, on ens vam asseure en cadires. Els familiars, la direcció del centre, les cuineres, els conserges i alguns professors ja hi eren. Una vegada tots preparats, el professor de música ens va oferir una entrada musical amb el piano per obrir l’esdeveniment. Tot seguit, el director va donar el discurs d’inici al qual van seguir tota la resta de discursos. Van parlar uns quants professor en nom de tot el professorat, una cuinera que les representava a totes, altres conserges companys seus i una selecció d’alumnes en representació de tots. Alguns van llegir poemes, escrits per ells mateixos o d’escriptors coneguts, per dedicar-li a en Francis. També es van llegir textos que el descrivien, tant físicament com personalment, i es podien escoltar experiències que molts alumnes havien tingut amb ell. Tots els textos eren sincers, expressaven amor i respecte i molta empatia cap als familiars. Aquest esdeveniment ens va permetre conèixer molts més aspectes d’en Francis que no coneixíem. Crec que per primera vegada a l’institut tothom havia expressat els seus sentiments de manera oberta per compartir-los entre tots, i això gràcies a en Francis. Tenim molt per agrair-li.
A tots ens van commoure aquelles paraules tan boniques i dedicades a aquesta persona tan especial. Era una persona amb un cor gegant, plena d’amor, d’alegria i de confiança. L’esdeveniment va durar una hora. Vam perdre una hora de classes per dedicar-li a ell, perquè s’ho mereixia.
Tots els alumnes havíem dedicat una part del nostre temps a escriure-li unes paraules a en Francis, d’amor, de record, de bons desitjos, d’agraïment... Desgraciadament només una selecció es van poder llegir en públic, però tots els nostres textos i records amb ell van ser guardats i enquadernats com a record de la seva estada a l’institut, i el recull va ser entregat a la seva família. Ell era molt més que un conserge, i d’aquesta manera demostràvem a la família com l’estimàvem, uns més que d’altres però a tots ens ha marcat d’alguna manera.
En Francis quedarà gravat sempre a la història del nostre institut i als nostres cors com una persona agradable, empàtica, atenta i simpàtica.
Mai l’oblidarem!
Paula Pozo, 3r ESO C
ELS ALUMNES DE 2nESO VISITEM ELS BOMBERS DE BARCELONA
Aquesta setmana els alumnes de 2n d’ESO han participat en el Taller “Acció-Reacció!”, a l’ESPAI BOMBERS del Parc de la Prevenció de Barcelona.
L’objectiu de la sortida és fer palesa la importància de conèixer les propietats de la matèria i els seus canvis físics i químics, per afrontar diferents situacions en les que ens podem trobar en la vida, en aquest cas: situacions de risc relacionades amb els incendis...
Allà els han explicat quins són els components bàsics del foc, els factors necessaris per a que es produeixi i els diferents sistemes d’extinció segons el tipus de foc. Prèviament però, han visitat l’exposició permanent de l’Espai amb els sistemes d’extinció antics i la seva evolució fins a l’actualitat.
A la segona part de l’activitat han participat en un Roll-Play on l’educadora els exposava una situació de risc a través de la pissarra digital i els membres de diferents grups d’alumnes havien de mostrar una reacció ràpida i adequada davant l’ incendi, aplicant el que havien après prèviament. I després, la resta de companys els han avaluat i han analitzat entre tots la situació per arribar a la resolució correcta.
ELS ALUMNES DE 2nESO VISITEM UNA FÀBRICA TÈXTIL
Aquest 2nTrimestre a la matèria de Tecnologia analitzem un procés industrial amb detall, en concret, el procés tèxtil.
Per aquest motiu, tots els alumnes de 2n d’ESO hem anat al Museu de la Ciència i la Tecnologia de Catalunya a Terrassa a gaudir d’una visita guiada d’una fàbrica tèxtil, a fi de veure en primera persona tots els elements i components necessaris que fan falta per fer una peça de roba, des de la fibra fins al teixit.
A més, abans, tots els alumnes han analitzat de manera individual com es vivia a una colònia tèxtil a principis del segle XX a Catalunya, i volem compartir, una redacció en format de diari d’una alumna, la Clara Chanivet, que aglutina de manera creativa i significativa aquesta convivència entre els treballadors i amos, aquest paternalisme propi del moment, marcat per les nombroses obligacions dels treballadors que van derivar a vagues a fi de millorar tos els problemes que se’n van derivar d'aquesta relació.
MAQUETES DE TECTÒNICA
Els alumnes de 4t de la franja 1 de biologia i geologia han elaborat unes maquetes que representen el funcionament dinàmic dels límits entre les diverses plaques tectòniques que divideixen l'escorça terrestre.
Aquestes maquetes estan identificades amb un nombre i un color que les relaciona amb els colors dels límits pintats al mapa de plaques tectòniques que hi ha al seu darrere, de manera que es pot identificar perfectament el lloc del planeta on es dóna cada tipus de límit.
Tot plegat ens permet entendre el perquè de la recurrència, en determinades localitzacions, d'alguns dels fenomens més corprenedors (vulcanisme) o aterradors (sismicitat) del nostre planeta, així com comprendre l'existència de les grans serralades que configuren paisatges, climes i cultures. Aqui teniu les fotos
Els alumnes de la franja 2 de l'optativa de biologia i geologia de 4t d'ESO han realitzat unes maquetes dels límits de plaques tectòniques, les han etiquetat amb els mateixos nombres i colors que la llegenda del mapa de tectònica realitzat pels alumnes de la franja 1 i les han situat en un pòster que mostra l'evolució tectònica del Pangea, un supercontinent existent fa 250Ma que s'ha anat separant fins a l'actualitat. Moment en què aquests límits segueixen actius.
ACTE INSTITUCIONAL PER COMMEMORAR EL DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Amb motiu de la commemoració anual del 25 de novembre com a Dia Internacional per a l’eliminació de la violència de gènere, us invitem a l’Acte Institucional en què, des de fa alguns anys, participa l’INS SANT JUST DESVERN, acte que tindrà lloc, aquest any, el proper dilluns 26 de novembre de 2018, a les 18,30 h., a la plaça Verdaguer, davant l’Ajuntament de Sant Just Desvern.
Des de fa alguns anys, el departament de llengua castellana y literatura y el de llengua catalana y literatura del nostre centre hi col.labora amb un recital de textos a càrrec d’alumnat voluntari de 2n. de Batxillerat i d’ex-alumnes que ens hi acompanyen amb la seva música.
Us hi esperem!
SETMANA DE LA CIÈNCIA
Del 9 al 18 de novembre se celebrarà a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència. Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.
En el següent enllaç podeu consultar les diferents activitats que es duran a terme en el nostre centre.
MES DE LA SALUT
Al llarg del mes de novembre del 2018 es farà a l’institut el “Mes de la Salut”. Amb la subvenció de l’Ajuntament de Sant Just es realitzaran, en els diferents cursos d’ESO i Batxillerat, tot un seguit de tallers i xerrades relacionades amb temes de salut. Podeu consulta els tallers en el següent enllaç.
MAREMAR ÉS UNA METÀFORA SOBRE LA VIDA, EXPLICADA AMB UN VIATGE A TRAVÉS DEL MAR
El passat dijous, dia 11, tots els grups de 2nESO vam fer una sortida organitzada pel Departament de llengua Catalana al teatre Poliorama, a veure l'obra Maremar, representada per Dagoll Dagom. Vam anar amb l’autocar fins la plaça Catalunya i d’allà vam baixar caminant per les Rambles que estaven plenes de turistes i persones ramblejant, plenes de parades i botigues amb milers d'objectes i figuretes de Barcelona.
Maremar és una història que ens va emocionar i ens va fer veure la realitat d'una altra manera. En un camp de refugiats, una nena separada de la seva família plora la seva soledat. La deessa Diana li explica una història per animar-la, història que acabarà sent representada per tots els refugiats.
Diana li explica la història de Pèricles, príncep de Tir, que fuig del rei d’Antioquia , un cabdill autoritari, per tota la Mediterrània a la recerca de la seva salvació. En aquest llarg viatge, milers d'homes i dones cauen al mar convertint l’expedició en una terrible i amarga aventura. Després de llargues exploracions, Pèricles naufraga i arriba a Pentàpolis. Allà coneix Thaïsa, la seva futura esposa, però en el viatge de tornada a Tir, Thaïsa dona a llum a la seva filla Marina i perd la vida. Pèricles, dolgut, embolcalla Thaisa , la llança al mar i segueix el seu viatge. La seva filla, Marina creix separada del seu pare, sota la tutela dels reis de Tarsus. Quan la jove es converteix en una noia preciosa, la reina de Tarsus té gelosia i mana a un sergent que la mati. L’assassinat no reix, però poc després és segrestada i venuda a un bordell, d'on la rescata Lísimac ,governador de Mitilene , que se l’emporta al palau i la protegeix. Després de 14 anys, Pèricles va a veure la seva filla a Taurus, però li diuen que ha mort. Al final d'una gran etapa separats els uns dels altres, tota la família, inclosa la mare (que no havia arribat a morir ) es retroben.
L'obra basada en Pèricles, príncep de Tir, de William Shakespeare amb música i lletres de cançons de Lluís Llach ens ha acostat a l'actualitat. Maremar és una obra amb missatges contra l'abandonament dels refugiats, contra el maltracte i esclavitud sexual de la dona i contra les condicions per les quals les persones han de fugir del seu país, tot i sabent que poden morir en el viatge. L’obra té un rerefons social, les persones retingudes en els camps de refugiats.
Els actors i les actrius han fet una gran obra, assajant vuit hores diàries durant mesos. L'espectacle com a musical ha estat harmònic aconseguint fer una obra sense gaire atrezzo, basant-se en la història que s’explica, el ball, les imatges projectades al fons i el cant a capella. El conjunt de les seves veus sobreposades entre si produïen una melodia i un so molt agradables d'escoltar.
El mèrit, però, se l'endú el fet que hagin fet una actuació perfecte a capella, sense cap so que no fos veu humana. També cal remarcar el ball que acompanyava a la història i les imatges del fons.
40 ANIVERSARI INSTITUT SANT JUST
L'any 1978 es va fundar l'INS Sant Just Desvern. Aquest 2018 celebrem per tant el nostre 40è aniversari i volem dur-ho a terme amb diferents actes. El primer d'ells va ser el dissabte 6 d'octubre i va constar d'un dinar popular al pati de l'institut i de diverses activitats lúdiques.
TREBALL DE SÍNTESI 2nESO "LA VALL DE SANT JUST"
Del 18 al 22 de juny, els alumnes de 2n d'ESO han fet el Treball de síntesi:
-
El primer dia van visitar la central fotovoltaica de l'Escola Montseny i després van muntar i provar un prototip d'una casa fotovoltaica.
-
El segon dia van fer l'Itinerari de la Natura, els alumnes van poder passejar per la vall de Sant Just, van fer mesures mediambientals, van fer càlculs per dissenyar una piscina i van acabar el dia, ben remullats, a la piscina de la Bonaigua.
-
El tercer dia van fer l'Itinerari Medieval, i els alumnes van poder visitar dos indrets medievals, el Castell de Gelida, castell de frontera, i l'Església de Sant Ponç a Corbera, església romànica molt ben conservada.
-
El quart dia entre tots van acabar els dossiers i van preparar les presentacions.
-
El cinquè dia van fer les presentacions i van exposar tot el que van fer.
FESTA DE FINAL DE CURS DE 4t ESO
Dimecres 13 de juny vam tenir el plaer de celebrar al nostre institut la festa de final de curs de 4t d’ESO preparada amb molta il·lusió pel mateix alumnat.
Va ser una trobada plena d’alegria i emocions en què famílies, alumnat i professorat vam poder gaudir d’actuacions musicals i dansa protagonitzades per diferents alumnes.
Us desitgem un bon estiu a totes i tots i fins aviat! Fotos
ACTE CLOENDA TEI 2018
Dimecres 13 de juny l’alumnat de 1r i 3r d’ESO van fer la cloenda del projecte TEI, tutoria entre iguals, que va consistir en una gimcana i una festa de lliurament de diplomes a les tutores i tutors TEI com a reconeixement de la seva tasca.
Tothom s’ho va passar d’allò més bé. Aquí teniu les fotos i el vídeo.
Moltes gràcies a tot@s i fins al proper curs!
15 SET.
PROJECTE TEI
El projecte TEI (Tutoria Entre Iguals) té com a objectius facilitar la integració de l’alumnat de 1r d’ESO, millorar la cohesió en la comunitat educativa i integrar i desenvolupar la Tolerància Zero davant de situacions d’assetjament, en cas de produir-se.
Per això, els tutors i les tutores d’aquests cursos i el professorat amb la coordinació de l’equip TEI organitzem un seguit d’activitats per tal de fomentar la interacció entre l’alumnat de 1r i 3r d’ESO que participa en aquest projecte.
De les activitats realitzades destaquem l’activitat inicial de presentació de les parelles TEI, la jornada lúdicoesportiva i la festa de cloenda.
Enguany, però, no es pot desplegar el programa a causa de la situació de pandèmia en què ens trobem immersos.
L’activitat Lúdicoesportiva ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.
Aquí teniu algunes fotografies
ELS ALUMNES DE 3r d' ESO FAN CINEMA
Els alumnes de 3r d'ESO han realitzat booktràilers d'un dels llibres de lectura de l'assignatura de Llengua i literatura castellana, La noche más oscura d'Ana Alcolea . Han après molt i s'ho han passat d'allò més bé. Aquí teniu una mostra.